Mik a rheumatoid csomók?

Mik a rheumatoid csomók?

A rheumatoid csomók szilárd csomók, amelyek a bőr alatt alakulnak ki. Meglehetősen egyediek a rheumatoid arthritis (RA) szempontjából, és általában az érintett ízületek közelében fordulnak elő. A

ra egy hosszú távú progresszív autoimmun betegség, amely gyulladást és fájdalmat okoz az ember ízületeiben és annak környékén. Az első tünetek általában a csuklóban, a kezekben és a lábakban jelennek meg.

A RA-ban szenvedő emberek egynegyedének kb. Nem fertőzőek vagy veszélyesek, és nem változtatják meg a színt vagy a vérzést. Bár bizonyos esetekben a fájdalom lehetséges, a csomók általában nem gyengédek.

Azoknak az embereknek, akiknek előrehaladtak vagy nehezen tudják ellenőrizni a betegség kezelését, megnövekedhetnek a rheumatoid csomók kialakulásának kockázata. Egyes csomók idővel eltűnhetnek, mások pedig egyre nagyobbak lesznek. A méret szempontjából olyan kicsi lehet, mint egy borsó vagy olyan nagy, mint egy citrom. Lehetetlen megjósolni, hogy az egyes rheumatoid csomók hogyan változnak.

Olvassa tovább, hogy megismerje, hol alakulnak a reumatoid csomók, hogyan néznek ki, és hogyan kell kezelni őket.

hol képződnek?

A rheumatoid csomók általában olyan ízületeken alakulnak ki, amelyek ismételt trauma vagy nyomás alá kerülnek. Leggyakrabban befolyásolják a következőket:

 • ujjak
 • könyök
 • Lábok, különösen a sarok háta

Azonban a test bármely olyan része, amelyet RA befolyásol, rheumatoid csomókat alakíthat ki. Ritkán a csomók alakulhatnak ki a test azon részein, amelyek nem ízületek, beleértve a következőket:

 • Szem
 • Tüdő
 • Vokális zsinórok

A rheumatoid csomók általában nem okoznak fájdalmat. A fájdalmas csomó lehet a becsapott ideg, a fertőzés, a gyulladás vagy a fekély jele.

okok és kockázati tényezők

RA a rheumatoid csomók elsődleges oka, de néhány betegségben szenvedő ember hajlamosabb, mint mások a csomókra. A rheumatoid csomók szintén a gyulladás és a fokozott immunrendszer aktivitásának jele.

Az orvosok még mindig nem értik teljesen, hogy miért alakulnak a reumatoid csomók, így nem tudják megjósolni, ki fejleszti őket, és ki nem. Van azonban néhány potenciális kockázati tényező.

Van egy kapcsolat a rheumatoid csomók és a rheumatoid faktor (RF) között, amely olyan fehérje, amelyben sok RA -val rendelkezik a vérükben. A régebbi kutatások azt sugallják, hogy az RF pozitív vérvizsgálatának kb. 20–25% -ának rheumatoid csomók lesznek. Az anti-citrullinzált fehérje antitestek (ACPA), amelyek az ember saját fehérjéje elleni antitestek, szintén szerepet játszhatnak.

Az alábbiakban a rheumatoid csomók kialakulásának kockázati tényezői is lehetnek:

 • Metotrexát vagy más artritisz gyógyszerek szedése: A metotrexátot szedő emberek metotrexát által indukált gyorsított felgyorsult állapotot alakítanak ki Nodulosis. Csomókat okoz a lábán, a kezén és a fülén.
 • Trauma egy nyomáspont közelében: Az emberek nagyobb valószínűséggel alakulnak ki a rheumatoid csomók a nyomáspontokon. A vágás vagy zúzódás megtapasztalása ezeken a területeken növeli a rheumatoid csomó kialakulásának valószínűségét.
 • Súlyos RA -val rendelkezik: A súlyosabb tünetekkel rendelkező emberek nagyobb valószínűséggel alakulnak ki csomókkal. Ennek oka az lehet, hogy azok az emberek, akiknek állapota előrehaladott, magas rheumatoid faktorral is rendelkezhet.
 • Dohányzás: A dohányzó egyének nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki rheumatoid csomók.
 • Genetika: Bizonyos gének hajlamosak az emberre rheumatoid csomókra.

Hogyan néznek ki a rheumatoid csomók?

Az alábbiakban bemutatjuk a rheumatoid csomók példáit:

Hogyan kezelik az orvosok a rheumatoid csomókat?

Hacsak a rheumatoid csomók fájdalmat vagy más tüneteket okoznak, általában nem kell kezelni. A kezelés célja a mögöttes betegség tüneteinek kezelése.

Számos kezelés áll rendelkezésre az RA tünetek kezelésére, beleértve: lordliness gyógyszertár ezt a kapcsolatfelvételi űrlapot

 • Betegségtermelő antirheumás gyógyszerek (DMARD): A DMARDS lassítja a RA progresszióját, a Biologics nevű típusú létezéssel. különösen hatékony. Egyes kutatások azt sugallják, hogy a biológiai rituximab -kezelés csökkentheti a csomók kialakulásának valószínűségét.
 • Fizikoterápia: Az olyan kezelési megközelítések, mint az ízületi mobilizációk, a kézi terápia, az erő edzés és a mobilitási edzés hozzájárulhatnak a mobilitás megőrzéséhez és a fájdalom csökkentéséhez.
 • Fájdalomcsillapítók: Az orvosok azt javasolhatják, hogy a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket szedjék vagy topikálisan használják őket.
 • szteroid gyógyszerek: A szteroidok, például a prednizon, csökkenthetik a fájdalmat és más tüneteket okozó gyulladást.

Ha a csomók fájdalmasak vagy kozmetikai aggodalomra adnak okot, az orvos műtétileg eltávolíthatja őket. Az orvosok azonban gyakran nem javasolják ezt a megközelítést, mivel a csomók gyakran térnek vissza a műtét után.

rheumatoid csomók injektálása kortikoszteroidokkal, például metilprednizolonnal, javíthatja a tüneteket, de ennek a kezelésnek is van kockázata. Az injekció növelheti annak esélyét, hogy egy csomó fertőzött vagy fekély legyen.

Egy személy megbeszélheti a kockázatokat és az előnyöket egy orvossal.

mikor kell kapcsolatba lépni egy orvossal

Nem mindig szükséges a rheumatoid csomók kezelésére, de az embernek vegye fel a kapcsolatot az orvossal, ha olyan tüneteket tapasztal, mint a fájdalom vagy a duzzanat. Ezek a tünetek fertőzést vagy fekélyt jelezhetnek.

rheumatoid csomókkal és RA tünetek kezelése frusztráló lehet, és néha pszichológiai stressz, szorongás vagy depresszió érzéseit okozhatja. Bárki, aki megtapasztalja ezeket az érzéseket, meg kell vitatnia őket egy egészségügyi szakemberrel. Az egészségügyi szakember javasolhatja a viselkedés -egészség és a fizikai egészség megfelelő kezelését.

Meg tudja -e akadályozni a rheumatoid csomókat?

Nincs garantált módszer a rheumatoid csomók fejlődésének megakadályozására. A RA megfelelő kezelése azonban segíthet. A RA -val rendelkező emberek segíthetnek minimalizálni a csomók kialakulásának valószínűségét:

 • A dohányzás abbahagyása, ha alkalmazható
 • Az előírt gyógyszerek szedése A lehető leghamarabb az orvos tüneteinek súlyosbítása
 • Az életmód megváltoztatása a mobilitás növelése érdekében

GYIK

Az alábbiakban válaszolunk néhány, a rheumatoid csomókkal kapcsolatos általánosan feltett kérdésekre.

Elmúlhatnak -e a rheumatoid csomók?

A csomók bizonyos esetekben önmagukban megoldódhatnak, másokban pedig fennmaradnak. Ha érzékeny helyen vannak, akkor valaki kezelést igényelhet.

Lehet -e eltávolítani a rheumatoid csomókat?

A rheumatoid csomók gyakran jóindulatúak, és nem igényelnek kezelést. Ha azonban bizonyos helyszíneken – például ujjcsuklón vagy sarokon vannak -, problémákat okozhatnak.

Ha a csomó fájdalmas, fertőzött vagy kellemetlen helyen van, az orvos műtétileg eltávolíthatja. Ugyanakkor gyakori, hogy a csomók az eltávolítás után megismétlődnek.

Mit jelent, ha csomók vannak a tüdőn?

ra néha szövődményeket okozhat a tüdőben. Ritkán egy embernek kialakulhat pulmonális rheumatoid csomók, amelyek csomók a tüdőben. Ezeknek a csomóknak a többsége nem rákos, de a rák kockázati tényezőivel rendelkező embereknek további értékelést kell végezniük.

Összegzés

A rheumatoid csomók nem a RA ritka szövődményei. Általában a bőr alatt jelennek meg az ízületek közelében, de ritka esetekben belső fejlődhetnek.

A rheumatoid csomók kialakulásának kockázati tényezői közé tartozik a metotrexát vagy más ízületi gyulladás gyógyszerek szedése, a dohányzás, a nyomáspont közelében lévő sérülések fenntartása és a súlyos RA -val. Bizonyos gének hajlamosak az embert rheumatoid csomókra is.

A csomók általában nem igényelnek kezelést, de az orvosok a kortikoszteroid injekciókat vagy a műtéti eltávolítást javasolhatják, ha fájdalmasak, fertőzöttek vagy fekélyek.

Olvassa el a cikket spanyolul.

 • Rheumatoid arthritis

Contents